| Tytuł: | łysienie androgenowe |
| Autor: | julian 9.3.2011, 09:43 |
| witam cierpię na łysienie androgenowe, przez to schorzenie jestem ciągle zestresowany i mam ciągłe bóle głowy już nie wiem co o tym wszystkim myśleć mam już dość. może znacie jakieś dobre leki przeciwbólowe i dobre sposoby na to łysienie? | |
| Autor: | klaudia 9.3.2011, 13:18 |
| Cześć. Mam duży problem i smucę się za każdym razem gdy o tym myślę. Do zeszłego roku miałam piękne długie lśniące włosy koloru brązowego. W tym roku zaczęły mi wypadać włosy! Jeden za drugim..na samym początku myślałam, że mi się wydaje, ale teraz już wiem. Nad czołem jestem praktycznie łysa. Czy da się wyleczyć łysienie androgenowe i jak? Jak na razie nie chodziłam do lekarza, ale będę musiała iść z tym problemem. Trochę się wstydzę, ale trzeba będzie | |
| Autor: | gabriel 10.3.2011, 08:40 |
| julian na bóle głowy polecam pyralginę też sam cierpię na łysienie androgenowe i wiem, że od tego można dostać bólu głowy bo nie ma jeszcze żadnego sposobu na wyleczenie tego ale może wreszcie coś wymyślą | |
| Autor: | julian 10.3.2011, 14:21 |
| dzięki za poradę jaki lek na ból głowy fakt działa bo sprawdziłem ale co z leczeniem łysienia?? | |
| Autor: | zdzisiek 11.3.2011, 11:28 |
| właśnie sam jestem ciekaw czy są jakieś w miarę dobre sposoby, które chociaż trochę powstrzymają wypadanie włosów | |
| Autor: | daria 14.3.2011, 08:11 |
| Można stosować preparaty, które zawierają estrogeny. Jeżeli terapia miejscowa nie przyniesie żadnych popraw w leczeniu ogólnym to poleca się preparaty o działaniu antyandrogenowym (spironolakton i octan cyproteronu w połączeniu z estrogenami) i czasami pomagaja i można wyleczyć te łysienie ;-) Próbuj!Tylko pamiętaj, że przed rozpoczęciem leczenia na łysienie androgenowe potwierdź, że to jest taki typ łysienia. Bo może być to jakiś wirus skórny głowy, albo inny rodzaj łysienia. | |
Trądzik jest chorobą skóry, która powoduje jej zmiany w postaci powszechnie znanych pryszczy. Jest to spowodowane nadmiernym wydzielaniem sebum – oleistej substancji zatykającej pory - przez gruczoły łojowe. Zmiany trądzikowe występują najczęściej na twarzy, plecach, klatce piersiowej i ramionach. Jest to jedna z najczęściej występujących chorób skóry u młodzieży, ale też osób starszych i nie stanowi ona zagrożenia dla zdrowia, jednak ciężki trądzik może pozostawić po sobie trwałe, szpecące blizny.
Przyczyny wypadania włosów
Zdaniem naukowców przyczyn wypadania włosów może być kilka: zaburzenia hormonalne, dieta uboga w witaminy, minerały i składniki odżywcze (niedobór witaminy E, witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku itp.), stres, przemęczenie, problemy z tarczycą, zażywanie leków, choroby zakaźne i ogólnoustrojowe, choroby układu krwionośnego. Główną przyczyną wypadania włosów u kobiet są zmiany hormonalne. Z tego powodu wiele kobiet traci włosy w okresie połogu (po urodzeniu dziecka).