| Tytuł: | łysienie |
| Autor: | Kuba19 29.8.2011, 17:44 |
| Dzień dobry wszystkim. Jestem 19 latkiem, który już łysieje, jest to dla mnie koszmar w tym wieku. Wychodząc na imprezę zawsze lubiłem fajnie ułożyć sobie fryzurę. Mój tata łysiał w wieku 27 lat to trochę później. Są na to jakieś tabletki czy preparaty? | |
Trądzik jest chorobą skóry, która powoduje jej zmiany w postaci powszechnie znanych pryszczy. Jest to spowodowane nadmiernym wydzielaniem sebum – oleistej substancji zatykającej pory - przez gruczoły łojowe. Zmiany trądzikowe występują najczęściej na twarzy, plecach, klatce piersiowej i ramionach. Jest to jedna z najczęściej występujących chorób skóry u młodzieży, ale też osób starszych i nie stanowi ona zagrożenia dla zdrowia, jednak ciężki trądzik może pozostawić po sobie trwałe, szpecące blizny.
Przyczyny wypadania włosów
Zdaniem naukowców przyczyn wypadania włosów może być kilka: zaburzenia hormonalne, dieta uboga w witaminy, minerały i składniki odżywcze (niedobór witaminy E, witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku itp.), stres, przemęczenie, problemy z tarczycą, zażywanie leków, choroby zakaźne i ogólnoustrojowe, choroby układu krwionośnego. Główną przyczyną wypadania włosów u kobiet są zmiany hormonalne. Z tego powodu wiele kobiet traci włosy w okresie połogu (po urodzeniu dziecka).